Miért fontos a mobil weboldal?

Az internetet használók egyre nagyobb hányada keresi fel kedvenc oldalait és használja az internetes keresőket mobil eszközökön, okostelefonokon és tábla PC-ken. Ebből adódóan a weboldalak forgalmából évről-évre egyre nagyobb részt hasít ki a mobil eszközökről érkező forgalom. Sőt, a legnépszerűbb közösségi oldalakat egyre többen csak okostelefonon használják, a hagyományos számítógépes megjelenés kezd háttérbe szorulni.

A magyarok csaknem egynegyede, 24,7 százaléka használ mobilinternetet, a legnagyobb arányban a diákok – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából 2013-ban készült felmérésből.

A mobil eszközök azonban más paraméterekkel rendelkeznek, mint az asztali PC-k és a notebookok:

  • A kijelzőjük jóval kisebb méretű, ezért a tartalmat állandóan nagyítani kell
  • A mobilhálózaton keresztül jellemzően lassúbb és drágább a letöltésés
  • Az érintéssel történő vezérlés is korlátokat jelent, hiszen például egy kisméretű gomb ujjal történő "megnyomása" gondot jelenthet.

A mobil eszközök ezért nem képesek kompromisszum mentesen az asztali gépekre fejlesztett weboldalak megjelenítésére, így a weboldalak használata nehézkes és bosszantó. Ezért mindenképpen ajánlott a weboldal mobil eszközökre történő optimalizálása.

A mobil weboldal versenyelőnyt jelent

A mobilra optimalizált weboldal nem csupán egy elegáns opció, amivel a mobil eszközökről internetezőknek kedveskedünk: kifejezetten versenyelőny, hiszen a mobilra optimalizált weboldalt használni fogják a látogatók, míg a konkurencia "nem mobilbarát" oldalát gyorsan elhagyják a kényelmetlenségek és rossz használhatóság miatt.

Kérjen ajánlatot mobil weblapra